فرار ایستگاه بین‌المللی فضایی از اصابت زباله‌های فضایی برای دومین‌ بار در یک هفته_ساحل دانش


نوشته و ویرایش شده توسط مجله ساحل دانش

ایستگاه بین‌المللی فضایی (ISS) که اخیراً مورد تهدید اصابت با زباله‌های فضایی قرار گرفته‌ می بود، برای بار دوم در کمتر از یک هفته ناچار به تحول مدار گردش خود برای جلوگیری از ابراز حادثه شد.

وجود زباله‌های فضایی در اطراف کره زمین به یکی از تهدیدهای جدی برای ماهواره‌ها و اجسام در گردش حول کره ما تبدیل شده‌ است و حتی ایستگاه بین‌المللی فضایی هم از دست آنها در امان نیست. این ایستگاه که در کمتر از یک هفته پیش ناچار به انجام مانور فضایی به‌منظور جلوگیری از اصابت با زباله‌های فضایی شده می بود، برای بار دیگر مورد تهدید شبیه قرار گرفت. یقیناً اکنون خطری برای ایستگاه و فضانوردان داخل آن وجود ندارد و گمان برخورد افت اشکار کرده است.

فضاپیمای حاوی محموله Progress 89 در حالت متصل به ماژول Nauka ایستگاه فضایی

مطابق اظهار ناسا، فضاپیمای روسی Progress 89 در روز دوشنبه، عمل به روشن کردن پیشرانه‌های خود به‌زمان ۳ دقیقه و ۳۰ ثانیه کرد تا ایستگاه بین‌المللی فضایی را از مسیر حرکت زباله‌های فضایی حول زمین بیرون بکشد. مانور تازه فضاپیمای روسی علتشده‌ است تا ارتفاع مدار گردش ایستگاه دور زمین ۵۰۰ متر زیاد تر از قبل بشود. شش روز قبل از مانور مذکور هم ناظر روشن شدن مجدد پیشرانه‌های همان فضاپیما به‌زمان نزدیک به پنج دقیقه بودیم تا از برخورد با باقی‌مانده‌های یک ماهواره هواشناسی نظامی در امان باشد.

گمان برخورد ایستگاه بین‌المللی فضایی با زباله‌ها چه مقدار است؟

نگرانی کارشناسان در سال‌های تازه حوالی افزایش آلودگی فضایی و تعدد زباله‌های فضایی در مدار زمین کم (LEO) جدی‌تر شده‌ است. در شدت‌های بالا برخورد اجسام کوچک هم می‌تواند صدمه‌های جدی به فضاپیماها و ماهواره‌ها داخل کند و به‌علت عدم دسترسی به تجهیزات امدادی، خطر چشمگیری را به‌جستوجو دارد. تلاش مهندسان و دانشمندان برای یافتن راه‌حلی جهت افت بار زباله‌های فضایی هم تا بحال موفق نبوده و ایده‌های عملی و قابل اجرای مقداری نقل شده‌ است.

زباله‌های فضایی

افزایش شدید تعداد ماهواره‌های ارسال شده به مدار زمین در دهه تازه، ریسک برخوردهای فضایی را هم به‌شدت زیادتر کرده است. حتی یک برخورد هم می‌تواند علتپدیدار شدن تعداد بسیاری تکه‌های کوچک بشود که به‌صورت زنجیره‌ای می‌توانند حوادث بیشتری را رقم بزنند. به این اتفاق، آبشار اتفاقی یا سندرم کسلر نیز حرف های‌ می‌بشود و گمان غیرممکن شدن منفعت گیری از ماهواره‌های فضایی در نسل‌های آتی را ابراز می‌کند.

ناسا به‌شکل مدام مشغول پیش‌بینی و شناسایی مسیر حرکت احتمالی زباله‌های فضایی هست و سیستم پایش و نظارت بر سلامت و جلوگیری از ابراز حوادث را پیش می‌برد. در این فرایند، داده‌های جمع‌آوری‌شده از سوی نهادهای دیگر ازجمله سازمان فضایی اروپا و وزارت دفاع ایالات متحده هم مورد منفعت گیری قرار می‌گیرند تا درصورت نیاز، مانورهای فضایی برای تحول مسیر اجرام مهم ازجمله ایستگاه بین‌المللی فضایی انجام بگیرد.

دسته بندی مطالب
مقالات کسب وکار

مقالات فناوری

مقالات آموزشی

مقالات سلامتی

نویسنده نوشته: ایمان صالحی